دویچوله، یلدا کیانی - امروزه به یمن وجود اینترنت و ماشینهای جستجوگر، جوینده حتماً یابنده است. در عصر دیجیتال نتیجهی جستجو به دنبال برای مثال نام صادق هدایت در گوگل، فهرستی از ۱۴۳ هزار لینک است در کمتر از ۲ دهم ثانیه. اما اگر بخواهیم نتیجهی جستجویمان نه مجموعهای از لینکهای مربوط بلکه متن باشد، شاید سری بزنیم به ویکی پدیا که به زبانهای گوناگون، خلاصهای در مورد زندگی و آثار این نویسندهی ایرانی در اختیار ما میگذارد. اما آیا میشود نتیجهی جستجو چیزی باشد غیر از لینک یا متن؟
مؤسسان ماشین جستجوگر Qwiki اکنون طرحی نو درانداختهاند و نتیجهی جستجوی کاربر اینترنت را به شکل مالتی مدیال در اختیار او قرار میدهند. کافی است مورد جستجو را در این صفحه وارد کنیم. Qwiki نتیجهی جستجو را به شکل توضیح شفاهی با صدایی تصنعی و زنانه، همراه با عکس و سکانسهای کوتاه ویدیویی در اختیار ما میگذارد. متن انگلیسی این توضیح را هم میتوان همزمان بر روی صفحه دید. البته بیشتر دادهها با سکانسهای کوتاه فیلم یا اسلایدشو همراه هستند و نه همهی آنها. با کلیک کردن بر روی Content در منوی انتخاب، توضیحی کوتاه در مورد نتیجه داده میشود و در سمت راست صفحه در بخش Qwikis in Qwiki لینک منابعی که فیلم مالتی مدیال Qwiki بر پایهی آن تهیه شده، در اختیار کاربر قرار میگیرد.
واژهی مورد نظر را میتوان به زبانهای گوناگونی وارد کرد، اما نتیجهی نمایش داده شده در این وب سایت تنها به زبان انگلیسی است. به این ترتیب با وارد کردن کلمهی انقلاب به این شکل „enghelab“، نتیجهی جستجو فهرستی است از محتوایی با برچسبIranian Revolution .
Qwiki سایتی کاربر محور
این ماشین جستجوگر در حقیقت تلفیقی است از گوگل و ویکیپدیا که به جای پیدا کردن لینکهایی به منابعی که برچسب مورد نظر را در خود دارند؛ Qwiki پاساژهای مشخصی از متن را از ویکیپدیا و عکس و ویدیو را از یوتیوب و Wikimedia Commons بیرون میکشد و با آنها یک اسلایدشو ساخته و به نمایش میگذارد.
همانند ویکی پدیا این صفحه هم کاربرمحور است و کاربران میتوانند به تکمیل نتیجهی مالتی مدیال این وب سایت کمک کنند. از طریق تکمیل یک فرم آنلاین میتوان برای مثال عکسهای پیشنهادی برای یک موضوع را آپ لود کرد یا تنها URL صفحههایی که در آنها عکس و ویدیو مربوط به مورد جستجو یافت میشود را وارد کرد.
کاربران همچنین میتوانند با تماس با وبسایت در تصحیح واژههای اشتباه تلفظ شده و سرعت برخوانش سهیم شوند.
عضوی جدید در بازار پرسود ماشینهای جستجو
پایهگذاران Qwiki امیدوارند بتوانند در بازار پرسود ماشینهای جستجوگر اینترنتی جایی باز کنند. مؤسسان Qwiki به افکت Crowdsourcing دل بستهاند، که همان تکیه بر کاربرمحور بودن سایتهاست. همان چیزی که ویکی پدیا را در عرض ۱۰ سال با مشارکت بالای کاربران به بزرگترین دانشنامهی آزاد آنلاین بدل کرد. بانک اطلاعاتیای که هم اکنون Qwiki با آن کار میکند ۲ میلیون مطلب و عکس در خود ذخیره دارد که بخش بزرگی از آن را دادههای مربوط به شهرها، شخصیتها یا واژههایی که بیشترین جستجو در وب به دنبال آنها بوده است، تشکیل میدهد.
بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی وب سایت Qwiki، از ماه اکتبر تا کنون تقریباً ۱۰۰ هزار داوطلب در ساخت این ماشین جستجوگر و آزمایش آن شرکت کردهاند. از هفتهی آخر ماه ژانویه، استفاده از Qwiki به طور رایگان برای همهی کاربران اینترنتی آزاد است.
شرکت Qwiki در سال ۲۰۱۰ میلادی توسط Eduardo Saverin ، یکی از پایهگذاران فیس بوک به همراه Doug Imbruce و Louis Monier، دو پیشگام در صحنهی ماشینهای جستجوگر پایهگذاری شده است.
طراحان Qwiki امیدوارند که با سرویس جدید جستجوی خود، در بازار پر سود ماشینهای جستجوگر جایی درخور بیایند.