سایت خبرآنلاین، ترجمه: علیرضا نورایی - روانشناسان میگویند خورههای ویکیپدیا مهارتهای اجتماعی بالایی ندارند.
ناسازگار و نزدیک به ایدههای نوین! این تصویری است که یک بررسی در مورد ویژگیهای روانشناختی کسانی که در تکمیل و پویایی دایرهالمعارف ویکیپدیا مشارکت دارند، ارائه کرده است.
این بررسی که توسط گروهی به سرپرستی یایر امیچای-همبرگر در دانشکده ارتباطات سامی اوفر در اسرائیل صورت گرفته، 69 نفر از ساکنان این کشور را که در این دایرهالمعارف آنلاین محبوب مشارکت میکنند، با 70 دانشآموز هم سن و همسان از نظر میزان استفاده از اینترنت، مقایسه کرده است.
تمام افراد مورد بررسی پرسشنامه کوتاهی به نام من واقعی دریافت کردهاند. این پرسشنامه سعی در مشخص کردن این مساله دارد که آیا افراد ترجیح میدهند خود را در دنیای واقعی ابراز کنند یا در دنیای مجازی آنلاین. در کنار این موضوع، پرسشنامه با تعیین پنج شاخصه اصلی، شخصیت پرسششوندگان را نیز مورد بررسی قرار میدهد. این پنج ویژگی عبارتند از باز بودن نسبت به تجربه کردن و ایدهها، وجدانگرایی ، برونگرایی، سازگاری، و رنجور خویی.
همانطور که آمیچای-همبرگر انتظار داشت، آن دسته که خوره ویکیپدیا هستند، در فضای آنلاین احساس راحتی بیشتری میکنند. آنها احساس میکنند که اینترنت برایشان محلی پرمعنا است.ولی یک نکته آمیچای-همبرگر را به تعجب واداشت. گرچه ویکیپدیا به صورت انجمنی آزاد برای به اشتراک گزاری و گردآوری شناخته میشود، ولی آنها سطح قابلقبول بودن و آزادی را در ویکیپدیا پایین میدانند.
مردم در ویکیپدیا که به نوعی روح اینترنت را نمایش میدهد، بدون هیچ چشمداشتی به درآمد مالی مشارکت میکنند. آمیچای-همبرگر انگیزه این مشارکتجویی را چیزی غیر از حس نوعدوستی میداند. به عقیده وی سهیم شدن ویکیپدیا بازها در تکامل این دایرهالمعارف، به این دلیل است که برای آنها ابراز وجود در موقعیتهای اجتماعی دنیای حقیقی بسیار دشوار است. در واقع آنها از این کار بهعنوان روشی جایگزین برای انتشار صدایشان در جهان استفاده میکنند.
پژوهش این گروه، فرضیههایی را که براساس مطالعات قبلی مطرح شده بود، تقویت میکند. چنانکه یکی از کارشناسان باور دارد کاربرانی که خود را در استفاده از سایتهایی نظیر Digg و Twitter غرق کردهاند، دارای شخصیتی مشابه ویکیپدیا بازها هستند. او میگوید: «افرادی که رفتارهای اجتماعی آنلاین را ترجیح میدهند، به تشویشهای اجتماعی سطح بالاتر و مهارتهای اجتماعی پایینتر تمایل دارند.»
مطالعه دیگری که اخیرا روی کاربران یوتیوب انجام گرفته، حاکی از آن است که ارسالکنندگان و بارگذاران کلیپهای این سایت، بیشتر دارای انگیزههای خودپسندانه هستند تا نوعدوستانه. بر اساس این مطالعه، آن دسته که کلیپهای ارسالیشان با بازدید بیشتری روبرو میشود، انگیزه بیشتری برای ادامه این کار پیدا میکنند.
گروه تحقیقاتی امیچای-همبرگر هماکنون روی کاربران شبکه اجتماعی فیسبوک تمرکز کرده و امیدوار است به پاسخ این سوال پی ببرد که آیا افراد متفاوت و سازگارتر میتوانند جذب سایتهایی شوند که فقط بر تعاملات اجتماعی دوستانه پایهگذاری شدهاند.